W jakim miejscu można przechowywać przyprawy i jak dobrać najlepszy pojemnik?

W jadalni każda pani domu używa wielu przypraw. Do dowolnego dania będą one odmienne. Zioła prowansalskie, curry czy pieprz. Dobrze by było żeby te przyprawy były trzymane w specjalistycznych pojemnikach.

pojemnik na przyprawy

Autor: Kids Town
Źródło: Kids Town
Nie można by zezwolić na to, żeby się zmieszały albo wysypały w szufladzie.
Kuchnia

Autor: Kai Chan Vong
Źródło: http://www.flickr.com
armatura

Autor: Alpina
Źródło: Alpina
Nawet najbardziej spokojny kuchmistrz zdenerwuje się, jeżeli widzi rozsypujące się przyprawy. Żeby do tego nie doprowadzić trzeba zatem wybrać odpowiedni pojemnik na przyprawy stosowany w kuchni. Pojemnik sprawi, że przyprawy nie stracą swoich cech. Aby zioła zachowały swój smak oraz zapach powinniśmy składować je w specjalistycznych opakowaniach.

Po przeczytaniu naszego wpisu nęci Cię, aby napisać na tej witrynie małe komentarze na temat (http://z-nami.eu/)? Nie wahaj się! Każda ocena będzie dla nas istotna.

Popularne półeczki zawieszone nad kuchenką nie są odpowiednim miejscem dla majeranku czy cynamonu. Korzystniej trzymać je w ciemnej szafce kuchennej. Dziś w sklepach możemy kupić bardzo różne pojemniki. Szklane słoiczki, mocno zamykane są jednymi z bezkonkurencyjnych pojemników na rynku. szkło nie pochłania aromatów, a równocześnie zapobiega ich wietrzeniu. Tego typu słoik można by starannie przemyć i już będzie nadawał się do przechowywania zupełnie innej przyprawy niż do tej pory. Zaletą tego typu przezroczystych słoiczków jest to, że od razu widać z jaką przyprawą mamy do czynienia.

Ciekawym rozwiązaniem są pojemniki drewniane. Ładnie się prezentują oraz będą nadawały się do dowolnej kompozycji kuchennej. Takie pojemniki powinny posiadać szczelne zamknięcie, bo w inny sposób aromat przyprawy będzie wietrzał. Należy pamiętać o tym, że drewno w przeciwieństwie do szkła pochłania aromaty, dlatego też trzeba w takich pojemnikach przechowywać takie same przyprawy. Są do kupienia jeszcze pojemniczki z plastiku. Sprawdzą się one doskonale w wypadku przypraw, jakie posiadają w swym składzie tłuszcz.

Warto wybrać tego typu pojemniki, jakie maja szczelne zamknięcie i o nieprzezroczystych ściankach. Przez to przyprawy długi czas zachowają swój aromat. Kupując pojemniczki na przyprawy powinniśmy pamiętać nie zaledwie o samym wyglądzie, ale także o tym, żeby były praktyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*